Av nån besynnerlig anledning har vädret lyckats klarna upp till kvällarna med riktigt hyfsat seeing. Halvmånetider betyder bara två saker - rigga upp optiken på balkongen och kaffe i muggen. Många kanske kan tycka, att vad är det nu sen så speciellt de där med månbongande? För mig personligen har astronomihobbyn öppnat en helt ny livsdimension. Av nån oförklarlig anledning, är det nåt helt annat att med egna verktyg ha möjlighet att forska bland himlakroppar, än att endast se dem på bild. Närvaron i ögonblicket och förståelsen för hur stort kosmos slutligen är, sätter ens eget liv i ett helt nytt perspektiv. Tro mig!

Just nu, är rätta tidpunkten för att granska månkratrar då terminatorn (skuggan) ligger över Montes Apenninus bergskedjan och skapar en tre dimensionell djupeffekt. Det var här vid Mons Hadley Delta som den nionde bemannade rymdfärden, Apollo 15 landade på månen 30 juli 1971.

Inkommande vecka, den 13 juli, om vädret tillåter, får vi njuta av den andra supermånen detta år — The Super Buck Moon. Kl. 00:43 ligger månen i söder just ovanför horisonten på endast 357229 km avstånd från jorden. Det här gör att den ser extra stor ut, fast det i själva verket endast är en illusion. 

augusti (12.-13.8) är det igen dags att söka fram liggunderlaget och sovsäcken, då meteorregnet Perseiderna förhoppningsvis fyller osthimlen med spektakulära stjärnfall.